header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Шта очекујемо од Сабора? Ништа добро или ништа нарочито Штампај Е-пошта
недеља, 23 мај 2021

 Многи се питају – шта да очекујемо од новог СА Сабора СПЦ после две године неодржавања?

Наш одговор је једноставан: или ништа нарочито (што је мало боља верзија) или ништа добро. Углавном, борбе око епископских столица и саопштење у коме ће се причати о изградњи храма Светог Саве и веронауци.

Предизборна комбинаторика око епископских тронова увелико тече. Духовни оцеубица и сарадник Шипатара - Теодосије ће - највероватније - у нишку епархију. Расколника из Америке - Лонгина планирају за Ваљево. Пошто Сава Јањић није у добрим односима са новим патријархом, "неком" је - напрасно - синуло да Сава ради за стране службе и Шиптаре (што и јесте тачно), па ће доћи на дневни ред Сабора. На тапету ће бити и Андреј Ћилерџић, али - могуће је - и преостала двојица америчких расколника - Максим и Иринеј. И тако даље и томе слично...

Сабор је одавно престао да се бави догматима, канонима, литургијским питањима, духовним животом. На челу СПЦ је новотарац од малих ногу, човек који раздваја пост и исповест од причешћа, који служи по новом, и који, уосталом, никад за нешто друго није знао. Он је део џет сета, другар власника и власница разних ресторана по Загребу и шире, гламур – мајстор са чела РРА, имиџ мејкер (пешачи девет километара и обедује на Васкрс са  сиротињом – али за медије, као и папа коме је љубио руку, Франциско, како му тепају његови љубитељи код нас).

Како он и слични функционишу, видело се недавно, када је власт која угађа нашим НАТО „пријатељима“ решила да усвоји три Антихристовска закона – о „истополним партнерствима“, о родној равноправности и о забрани дискриминације.  Очито, са влашћу је постигнут привремени договор да се „истоополна партнертства“ гурну под тепих, па је саопштење Синода издато само против тог закона. Закон о „родној равноправности“, који негира Богом дате законе биологије и пориче полне разлике, усвојен је, а из закона о забрани дискриминације, који забрањује верницима да изражавају свој став, избачен је само члан који игрожава свештенике и њихову слободу говора. Што се верника тиче, Синод њихову слободу говора није удостојио никакве пажње. А и зашто би? Прави верници су у Србији пука сиротиња, а кога брига за сиротињу. Јер, паре стижу из власти, на чијем челу је отворено жена која јавно крши хришћански морал и залаже се за своје „истополне колеге и колегинице“. Плус њен надређени, који и даје паре свим епископима СПЦ (коме више, коме мање, али новчаник је код њега).

Синод је одавно знао ставове других помесних Цркава о свему овоме (https://www.pravoslavniroditelj.org https://www.pravoslavniroditelj.org/i)

Још је патријарх Иринеј добио писмо са детаљном анализом шта нам се спрема.  И шта? Ништа. Уопште ником није пало на памет да се организује, подигне јавност и крене у борбу. Није им пало на памет да – на пример - запрете да ће искључити из црквеног општења оне који гласају за бруку у скупштини јадне земље у којој живимо. А зашто? Па зна се где су паре и моћ, којима се митроносне главе најчешће клањају.

Зато од сабора очекујте борбу за епископске столице и саопштење о веронауци и храму светог Саве, за које су паре дали исти они што су у Србију увели законе против Бога и природе.

Немојмо бити наивни! Уздајмо се у Бога и свеце, а пажљиво пратимо да нас ко не превари.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.