header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Божићна јелка – украјински поклон Ватикану (видео) Штампај Е-пошта
петак, 16 децембар 2011

Божићна јелка - то је „наша благодарност за оно што чините за Украјину“- истакао је заменик премијера Украјине Борис Колесников на аудијенцији код папе Бенедикта XVI.

Папа је са своје стране заблагодарио Украјини на божићној јелки:  

 „Искрено благодарим свима вама, вашим сународницима, који су остали у домовини, као и онима који су уложили труд да се јелка превезе. Хвала вам за допринос који је свако од вас дао с огромном великодушношћу“, - рекао је папа у току аудијенције 16. децембра у својој резиденцији.

Како извештава дописник агенције „Интерфакс-Украјина“, на адијенцији код римског папе присуствовали су челник украјинских унијата Свјатослав Шевчук, архиепископ Филип Полтавски (Московска Патријаршија), дечје фолклорно-етнографске групе, а такође и званична делегација на челу са замеником премијера - министром инфраструктуре Украјине Борисом Колесниковим.

У свом говору Б.Колесников је нагласио, да је за Украјину веома важно постављање на тргу Светог Петра у Ватикану јелке донете управо из Украјине. „Ми бисмо желели да примите овај дар као знак наше благодарности за оно што чините за Украјину“, - рекао је заменик премијера, обраћајући се папи Бенедикту XVI.

Папа је такође поздравио присутне и све Украјинце поводом наступајућих божићних празника. У свом обраћању рекао је, између осталог, да је божићно дрво знак народне религиозности и хришћанских корена украјинске културе. Осврнувши се на хришћанске корене украјинског народа, папа је пожелео да они допринесу националном јединству и очувању истинских вредности. „Ваша земља је током векова била раскрсница различитих култура и место сусрета између духовних добара Истока и Запада“ – устврдио је папа.

Украјина по први пут поклања Ватикану божићну јелку, коју ће осветлити увече 16. децебра. Дрво је, иначе, високо преко тридесет метара, тешко више од пет тона, а пречник стабла је већи од пола метара.

Традиција постављања божићне јелке на Тргу Светог Петра започета је 1982. године, у време понтификата Ивана Павла II.  Јелку Ватикану сваке године поклања друга држава. Прва јелка је била из Италије, затим из Аустрије, Немачке, Словачке, Словеније, Пољске, Чешке, Румуније, Белгије и Хрватске.

По материјалима са „Портал-кредо.ру“, "Антимодернизм.ру" и „Радио Ватикан“ приредило

Уредништво  „Борбе за веру“

Повезана вест: Католици, унијати и православни под Ватиканском јелком

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.