header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кардинал Кох о перспективи екуменистичког дијалога Штампај Е-пошта
петак, 23 децембар 2011

 Нико није очекивао тако брз пад Берлинског зида, а он је срушен. Срушен је и због многих молитава да се то деси. Нешто слично се може догодити и у сфери екуменизма, - сматра председник папског Савета за унапређење јединства хришћана кардинал Курт Кох. По мишљењу кардинала, ако се ми, у ствари, будемо жарко молили за јединство хришћана, зидови који раздвајају хришћане могу се одједанпут срушити, притом потпуно неочекивано за нас. У свом интервјуу за „Радио Ватикан“, кардинал је описао тренутно стање у области екуменизма.

>>Последњих година и деценија наступиле су многе промене, - рекао је Кох. – На пример, у многим Црквама теже да преиспитају сопствени идентитет. И то је веома исправно. Jер, да би се водио продуктиван дијалог, неопходно је најпре имати јасну спознају сопственог идентитета. Проблем остаје чињеница, да ми имамо различите представе о јединству, а то суштински отежава дијалог. Постоји још један савремени изазов – буран развој харизматских покрета. За неке је то и даље својеврсна новина, а, међутим, број харизматика у читавом свету заостаје једино за бројем католика. Због тога је исправно говорити о „харизматској“ димензији екуменизма. Остају актуелне и несагласности на моралном плану, које се тичу такозваног „антрополошког проблема“. Предстоји нам да разрадимо и екуменистичку антропологију – ново учење о човеку.<<

Кардинал Курт Кох није искључо да теме екуменистичког дијалога могу постати и неки социјални и политички проблеми, као, на пример, они који су повезани с кризом европске валуте.

У том смислу, кардинал је веома позитивно оценио неке кораке који су недавно предузети скупа с Православном Црквом.

Превод са руског: „Борба за веру“

Извор: „Сибирске католичке новине“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.