header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Атеница – дан други (ексклузивно: документа везана за прогон о.Србољуба Стојковића) Штампај Е-пошта
понедељак, 26 август 2013

 Ноћас су верници при храму Свете Марине у Атеници бдели са протом Србољубом Стојковићем, смењујући се на духовној и молитвеној стражи. Полиција је навраћала да се распита шта се дешава и при том, у неформалном разговору с присутнима, изразила незадовољство конфликтима овог типа. Људи у униформи су се питали до када ће морати да се баве „поповским свађама“ код толико озбиљног полицијског посла.

Јутрос су млади и свом наредбодавцу одани свештеници чачанске цркве Светог Вазнесења долетели да са својим сабратом, о. Богданом Митровићем, у духу новотарском одслуже јутрење (иначе, Митровић је, кад је постао старешина цркве у Атеници укинуо редовно јутарње и вечерње богослужење). Затим су променили браву на цркви.

ДЕСИЛА СЕ И ЈЕДНА ПОБЕДА НАРОДНЕ ПОБОЖНОСТИ: ВРАЋЕНЕ СУ ИКОНЕ КОЈЕ ЈЕ НОВОТАРАЦ МИТРОВИЋ СКЛОНИО ИЗ ХРАМА.  

Долазио је и архијерејски намесник трнавски да од оца Србољуба тражи да изађе из храма, али је он рекао да се у храму, по епископовој одлуци, каје и да ће изаћи кад епископ дође и разреши га епитимије. Долазила је хитна помоћ која је оцу Србољубу дала инјекцију против притиска који је изузетно висок.  Народа има и даље. Како сазнајемо, спрема се петиција епископу Јовану у којој му народ захваљује за враћање икона и моли га да дође у њихов храм на даље разговоре.

 Медији (телевизијски и други) пратили су ова збивања. О овоме су сазнали и епископи СПЦ – од патријарха Иринеја до митрополита Амфилохија. Чује се да владика Јован нема намеру да долази у Чачак, јер треба да иде у „дипломатску  мисију“ у Бугарску да убеђује бугарског патријарха да дође у Ниш, на прославу Миланског едикта.

У наставку, доносимо денунцијације свештеника Митровића који, у свом писму владики Јовану од 2.8.2013, народ што тражи повратак икона назива „ЧОПОРОМ“, као и одлуку владике Јована о забрани свештенодејства оцу Србољубу. Материјале смо добили из кругова блиских управи епархије жичке, а настојаћемо и да их прокоментаришемо нешто касније. Писмо оца Србољуба упућено епископу Јовану нисмо могли да добијемо, јер он није био спреман да га да.

+ + +

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА

ЦРКВЕНА ОПШТИНА

БР.47

31.07.2013.

У АТЕНИЦИ

 

Ваше Преосвештенство,

По Вашем усменом благослову достављам Вам следећи ИЗВЕШТАЈ о прослави храмовне славе, Свете великомученице Марине у Атеници.

Слава је имала свој предпочетак у недељу 28. јула 2013. године. У проповеди, о. Србо је од свих радова на храму похвалио једино чишћење паучине и почео да набраја шта не ваља, прозивајући мене као старешину и Вас као Епископа, као коловођу новотарства. Мене је прозивао због скидања са зидова разноразних икона јер нисам питао народ и нисам се консултовао са њима у вези тога, говорећи да је то иконоборство јер је пред тим иконама проливено много суза и узнето мноштво молитава, да ће да нас задеси казна као што је Чачак погодио земљотрес на Сретење 2008. године зато што су монахиње у трнави поскидале све старе иконе и избациле старе утвари које су вековима красиле храм. Да ће да нас задеси казна као Краљево јер се неко дрзнуо да изнесе старе иконе још из времена Милоша Обреновића. Причао је против причешћа на свакој Литургији јер се не може причетити без припреме. Епикопа је прозвао због новотарског служења Литургије јер се не придржава одлука Васељенских сабора, одлуке нашег Сабора, не поштујући типик Светог Саве, студенички, карејски, хиландарски. Позива да се вратимо светосављу, да служимо као Николај и Јустин. Кап која је прелила чашу било је моје саопштење после бденија уочи славе да ће предност у служењу Литургије имати гости а да ће Свету Литургију отпевати хор из Крагујевца. На сам дан славе ушао је у храм, целивао Свети Престо и изашао из храма у који више није улазио. Стајао је напољу окружен својим хором и следбеницима са којима се састаје у шумаревој кући. Када сте Ви дошли није пришао на благослов ни да Вас поздрави. Када смо изашли на литију ушао је у канцеларију и није изашао из ње док Ви нисте сели за трпезу. По речима црквењака својим следбеницима је рекао да не седају за софру јер су то спремили Илићи па им је у шумаревој кући организовао вечеру. Са славе је отишао а није се поздравио са Вама. 31. јула увече самовољно је служио бденије а сутрадан Литургију за коју нисам знао ни ја као старешина храма а ни верни народ. Присутни су били неколицина његових следбеника.

О предњем Вас обавештавам ради знања и даље надлежности.

Целива свету десницу Вашег Преосвештенства у Христу Вам одан,

Парох први атенички,

Јереј Богдан Митровић

ЊЕГОВОМ ПРЕОСВЕШТЕНСТВУ ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ И АДМИНИСТРАТОРУ ЖИЧКОМ Г.Г. ЈОВАНУ

ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНАТ У ПДФ ФОРМАТУ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ:

+ + +

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА

ЦРКВЕНА ОПШТИНА

БР.48

02.08.2013.

У АТЕНИЦИ

 

Ваше Преосвештенство,

По Вашем усменом благослову достављам Вам следећи ИЗВЕШТАЈ, а поводом инцидента који се догодио после Свете Литругије на празник Светог пророка Илије, 2.августа 2013. године у канцеларији парохија атеничких у Атеници.

Наиме, Литургију је служио о.Србо и у својој проповеди је поновио да треба да стојимо у вери наших предака, да се боримо против новотарства, да се држимо светих канона и Литургије какву су служили Свети Сава, Свети Николај и Свети Јустин Ћелијски. После Свете Литургије један од његових следбеника је питао за разговор самном. Ја сам пристао, а он је увео цео чопор (њих 30-40). Напали су ме причом о иконама, препричавајући Србову беседу од недеље. После убеђивања поручили су ми да имам рок до понедељка да окачим иконе, а ако их не окачим они ће доћи да их окаче. Причали су против Ваше беседе за славу, говорећи да они нису никакви следбеници Србовци и да нису хтели узети благослов од Вас зато што сте Ви новотарац и зато што у себи носите нечастивог. Тако исто мисле и о мени. Сматрају да је црква њихова што су ми и нагласили и да они имају право да управљају храмом и уређивањем истог. После убеђивања ја сам изашао и видео сам да о.Србо стоји испред храма правећи се да ништа не зна о овоме. Позвао сам га да се слободно придружи својим следбеницима на шта ми је он одговорио: „Шта хоћеш? Немам везе са тим, а ако треба и придружићу им се." После тога ушао сам у храм да обавим крштење а они су наставили убеђивање са председником Црквене општине. Кад сам изашао са крштења није их више било испред храма. О предњем Вас обавештавам по Вашем благолсову и молим Вашу даљу надлежност.

Целива свету десницу Вашег Преосвештенства у Христу Вам одан,

Парох први атенички,

Јереј Богдан Митровић

ЊЕГОВОМ ПРЕОСВЕШТЕНСТВУ ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ И АДМИНИСТРАТОРУ ЖИЧКОМ Г.Г. ЈОВАНУ

АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИКУ ТРНАВСКОМ ЧАЧАК

Високопречасни Оче,

Молим да моју изјаву под горњим бројем и датумом проследите Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском и Администратору жичком Г. Јовану на увид и даљу надлежност.

С поштовањем,

Парох први атенички

Богдан Митровић

ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНАТ У ПДФ ФОРМАТУ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ:

+ + +

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА

ЦРКВЕНА ОПШТИНА

БР.56

07.08.2013.

У АТЕНИЦИ

 

Ваше Преосвештенство,

По Вашем усменом благослову достављам Вам следећи ИЗВЕШТАЈ, а поводом инцидента који се догодио после Свете Литургије у недељу 04.августа 2013.године.

Наиме, Литургију сам служио ја. После Лтургије када сам требао да поделим нафору отац Србољуб Стојковић је стао на средину храма и обратио се народу: „Драга браћо и сестре јуче сам био позван на саслушање у Чачанску Цркву код намесника поводом напада неколицине верника на Илиндан на оца Богдана. Понављам и овде као и тамо да ја не стојим иза тих напада и да са тим немам ништа. Из народа све потиче, из народа се бирају епископи, из народа се бирају свештеници и народ мора да се слуша. Ми имамо Васељенске саборе и Свете каноне који су донети на њима и морамо их поштовати. Седми Васељенски сабор устао је против иконоборачке јереси а ми смо ових дана доживели да се из нашег храма избацују иконе самовољом и хиром старешине овог нашег храма. Молим вас да покажемо љубав и да се не свађамо и осуђујемо. Оче Богдане, прошле године у ово време смо ти пожелели добродошлицу а ове године те молим да вратиш иконе", после је маса повикала ,.И ми, и ми те молимо". После сам у канцеларији упитао о. Срба зашто Пилатовски пере руке од народа јер су то све његови парохијани и његови следбеници на шта се он шеретски насмејао и рекао да нисам у праву. Упитао сам га зашто на Марину није пришао на благослов и зашто тада није рекао Вама о новотарењу и скидању икона на шта је он рекао да више никад неће да приђе Вама на благослов јер сте га три пута одбили и неће Вам дати ту прилику и задовољство да га одбијете и четврти пут. О предњем Вас обавештавам по Вашем благослову и молим Вашу даљу надлежност.

Целива свету десницу Вашег Преосвештенства у Христу Вам одан,

Парох први атенички,

Јереј Богдан Митровић

ЊЕГОВОМ ПРЕОСВЕШТЕНСТВУ ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ И АДМИНИСТРАТОРУ ЖИЧКОМ Г.Г. ЈОВАНУ

АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИКУ ТРНАВСКОМ ЧАЧАК

Високопречасни Оче,

Молим да моју изјаву под горњим бројем и датумом проследите Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском и Администратору жичком Г. Јовану на увид и даљу надлежност.

С поштовањем,

Парох први атенички

Богдан Митровић

ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНАТ У ПДФ ФОРМАТУ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ:

+ + +

ПРАВОСЛАВНА

ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Доситејева 5, 36 000 Краљево

Е.бр.1286

21. август 2013. године

 

На основу чл. 108 т. 19 Устава Српске православне Црккве и чл. 68 Правила и поступка за Црквене судове СПЦ, доносимо следећу

О Д Л У К У

Протојереја Србољуба Стојковића, привременог пароxa друге парохије у Атеници, од 24. августа 2013. године ставити под забрану свештенодејства до покајања.

Образложење;

Протојереј Србољуб Стојковић дана 30. јула текуће године, нa празник свете великомученице Марине, храмовни празник атеничког храма, није дочекао надлежног Епископа, нити је узео благослов, док је касније у порти храма побуњивао народ против сапароха, јереја Богдана Митровића. С тим у вези протојереју Србољубу Стојковићу доставити допис Архијерејског намесника трнавског бр. 182 од 2. августа, 183 од 3. августа и 191 од 6. августа текуће године, на које треба писмено да одговори.

Протојереј Србољуб Стојковић имаће право на половину прихода са парохије у периоду од тридесет (30) дана, ако до тада не принесе покајање. Након тога именовани неће имати право на приходе са парохије.

АДМИНИСТРАТОР ЕПАРХИЈЕ ЖИЧКЕ

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

ЈОВАН

Одлуку доставити:

Црквеном суду Епархије жичке - Краљево;

Епархијском удравном одбору Епархије жичке -Краљево;

Архијерејском нимеснику трнавском - Чачак;

Протојереју Србољубу Стојковићу - Атеница.

ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНАТ У ПДФ ФОРМАТУ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ:

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 август 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.