header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Факти" истражују: Зашто смо стигли дотле да и српски патријарх позове на шиптарске изборе? Штампај Е-пошта
четвртак, 17 октобар 2013

 Патријарх  Иринеј је из Пећке патријаршије позвао косовскометохијске Србе да изађу на шиптарске изборе 3. новембра. Потребу изласка објаснио је речима: да Албанци не дођу на челне функције у већински српским срединама. Додуше, још је „са пола уста” изговорио:  мој прави став је – или сви или нико.

Како сте схватили патријархов позив, поготово што на званичном сајту СПЦ није објављен?

Зашто је тај позив изазвао недоумице и отпор и међу Србима КиМ, и унутар СПЦ, а обрадовао Томислава Николића, Александра Вучић, Ивицу Дачића, Брисел и Приштину?

Ко ће од тог позива имати више вајде – српска ствар на КиМ или „Тачијева држава” и велика Албанија?

---------------------------------------------------

 Славко СТЕВАНОВИЋ, председник Привремене скупштине АП Косово и Метохија

Хоћемо став Синода и да нам се јасно

каже шта је Патријарх хтео да каже!

Упутићемо Синоду мишљење да СПЦ треба да буде уз свој народ - који је на референдуму са 99,97 одсто рекао да неће да живи у шиптарској држави

Патријарху Иринеју ћемо послати изјаву покојног патријарха Павла који је Тадићу и тадашњем премијеру Кошуници поручио: не позивајте на изборе

СРБИ са Косова и Метохије ће у наредна 24 часа упутити захтев Синоду СПЦ, али и наше мишљење поводом онога што је патријарх Иринеј изговорио у Пећкој Патријаршији.

Од Синода ћемо тражити да се изјасни да ли је оно што је патријарх рекао и став Синода, али и да кажу - да ли су медији добро пренели оно што је рекао Иринеј.

Упутићемо им мишљење да СПЦ треба да буде уз свој народ - који је на референдуму са 99,97 одсто рекао да неће да живи у шиптарској држави.

Патријарху Иринеју ћемо послати изјаву покојног патријарха Павла који је Тадићу и тадашњем премијеру Кошуници поручио: не позивајте на изборе.

Управо тај текст ћемо послати патријарху Иринеју - да га подсетимо.

Имамо и Иринејеве изјаве да су бриселски споразуми непрхватљиви за српски народ!

Дакле, хоћемо да се види која је његова аутентична изјава у целости. Има где се види да није баш тако јасно рекао као што се у медијима преноси. Јер, рекао је да треба да изађу сви Срби или нико.

Ако ћемо да тумачимо логично: јасно је да неће изаћи сви. А то онда по Патријарху треба да значи да не треба да изађе нико!

Хоћемо да нам се јасно каже шта је Патријарх хтео да каже!

 ---------------------------------------------------------------------

 Марко ЈАКШИЋ, народни посланик

Није добро  што се народ обезбожио, али је добро што неће послушати Патријарха!

Патријарх има став Синода о бриселском споразуму, а тај став се није променио. Значи: Патријарх противуречи ставу Синода

Ово што је Патријарх урадио - не личи на СПЦ. Очигледно  није издржао притисак власти. Можда и зато што су страни фактори имали улогу у његовом постављењу. Власт такође јако успешно притиска и на Уставни суд који не сме да се изјасни о бриселском споразуму

ПАТРИЈАРХ  је на децидиран начин позвао на изборе. У више махова сам ту изјаву простудирао и преконтролисао и схватио да је то фактички позив.        

С друге стране, чудно је да тог његовог позива нема на сајту СПЦ! Ипак то није мала ствар, а нема на сајту!

Није својствено црквеном великодостојнику да мења мишљење, а Патријарх баш то ради: сетимо се наступа у Русији, па става о муслиманима, па извињавања после тога.

Ми имамо званични акт СПЦ - штампаћемо и делићемо га народу – саопштење које је 22. априла у којем се Синод лоше говори о бриселском споразуму.

Позив Патријарха да Срби изађу на изборе значи да је он кориговао став Синода према бриселском споразуму. Ако је тако, ту нема доследности.

Патријарх има став Синода, а тај став се није променио. Значи: Патријарх противуречи ставу Синода. То ме не чуди јер верујем да је притисак власти био јако велики.

Хтео бих да подсетим да је у мају ове године делегација четири општине севера Косова била код Патријарха и да јој је он рекао да је Црква уз народ и да неће дозволити да се нешто ради на штету народа, а нарочито да се примени бриселски споразум.

Очигледно  није издржао притисак власти. Можда и зато што су страни фактори имали улогу у његовом постављењу. Власт такође јако успешно притиска и на Уставни суд који не сме да се изјасни о бриселском споразуму.

Да закључим - ово што је Патријарх урадио - не личи на СПЦ.

Више од 30 патријарха је страдало од Турака, а сада овим позивом Патријарх предаје светиње Тачијевој држави.

Није добра ствар што се народ обезбожио, али је добро што неће послушати Патријарха!

 -------------------------------------------------------------------------

 Зоран ЧВОРОВИЋ, правни историчар

Иринеј се придружио владајућем

тријумвирату Вучић-Дачић-Николић

 Патријархова изјава израз је става само једног круга архијереја који су увек били блиски власти и који су склони да царство које није од овог света, а то је Црква, потчине царству ћесара, а што они тумаче логиком нужности која је Цркви, као царству слободе, несвојствена

·  Питање односа Срба према Јахјагиним изборима толико је крупно, а Птријархова изјава је толико супротна етосу српског народа и светосавско-лазаревском путу српске Цркве, да је нужно ванредно заседање Светог архијерејског Сабора

Овом изјавом Патријарх се придружио тријумвирату Вучић- Дачић-Николић, тако да смо добили четири јахача српске апокалипсе.

Изјава очигледно показује да је евроунијатска окупација зашла у све установе овог народа, па и у Српску цркву. То, наравно, не значи да Срби као црквени светосавски народ и државотворни народ не треба да се боре за своју Цркву и државу.

С друге стране, Патријархова изјава не треба да се узима као став целе Цркве, већ као став само једног од архијереја, који је - по устројству православне цркве, као саборне цркве - само први међу једнакима.

Зато је његова изјава израз става само једног круга архијереја који су увек били блиски власти и који су склони да царство које није од овог света, а то је Црква, потчине царству ћесара, а што они тумаче логиком нужности која је Цркви, као царству слободе, несвојствена.

Партијарх је вероватно гласноговорник оног круга архијереја који сматра да Црква не сме да заостане за политичком влашћу у клањању пред силом глобалне псеудоимпреије.

Но, како Патријарх није Црква, па ни тај опскурни круг архијереја, чији став он заступа, треба очекивати – надамо се – ставове других архијереја, као што је са ставом већ изашао умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

Питање односа Срба према Јахјагиним изборима толико је крупно, а Птријархова изјава је толико супротна етосу српског народа и светосавско-лазаревском путу српске Цркве, да је нужно ванредно заседање Светог архијерејског Сабора где ће о овом, данас најбитнијем питању, став заузети сви архијереји СПЦ.

Јер, по канонима, само где су сви архијереји сакупљени - тамо је Црква и тамо је Дух свети. А то је Сабор. 

 -------------------------------------

 Александар ПАВИЋ, координатор иницијативе НИКАД ГРАНИЦА

 Иринеј позвао на изборе под политичким притиском и политичким туторством, на првом месту онога са ким је био тог дана - јуловског конверита, великог верника, Александра Вулина

·  Нашу Цркву чине и свештенство и верни народ, а у име Цркве један човек може да говори само у католичанству где је папа све и свја    

ПАТРИЈАРХ не може сам да говори у име Цркве!

Црква је 22. априла ( Синод заједно са Патријархом) рекла своје: бриселски споразум је предаја територије и гурање Срба са Косова и Метохије у административно-правни систем који воде лица са потернице. То је званичан став цркве.

Владика Атанасије је у праву када је, истог дана, рекао да патријарси СПЦ никада у историји нису иступали самовољно и да су се тврдили да то раде у име Цркве.

Иринеј је то урадио под политичким притиском и политичким туторством, на првом месту онога са ким је био тог дана - јуловског конверита, великог верника, Александра Вулина.

Нашу Цркву чине и свештенство и верни народ, а у име Цркве један човек може да говори само у католичанству где је папа све и свја.

------------------------------------------------------------

 Зоран МИЛОШЕВИЋ,  научни саветник Института за политичке студије

Иза патријарховог позива неће стати

ни Руска православна црква

 Ово скандал – не само у оквиру СПЦ јер се прелива на цели православни свет који подржава останак КиМ у саставу Србије

ПОЗИВЕ на сумњиве и трагичне изборе на Косову и Метохији не би требало да упућују људи попут Патријарха.

Ако није могао да да другачију изјаву, него овакву, онда уопште није требало да се петља.

Рационалним начином размишљања потпуно је необјашњиво то што је рекао. Тим пре што ће то имати последице не само на вернике СПЦ, него и на јединство са другим православним црквама – јер Руска православна црква не подржава такву политику и издвајање Косова и Метохије из Србије.

Зато је ово скандал – не само у оквиру СПЦ јер се прелива на цео православни света који подржава останак КиМ у саставу Србије.

Светско православље неће схватити логику Патријарховог позива.

Диана Милошевић

http://fakti.org

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 октобар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 63 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.