header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Челник египатских монофизита предлаже папи одређивање заједничког датума празновања Васкрса Штампај Е-пошта
понедељак, 12 мај 2014

 Патријарх Коптске "православне цркве" упутио је папи Фрањи писмо поводом годишњице њиховог сусрета у Риму (Теодор II  био је у посети Ватикану од 9. -13. маја прошле године). Он је тада предложио да се 10. мај сваке године прославља као „празник братске љубави између Римокатоличке и Коптске „православне цркве".) У свом писму „патријарх“ предлаже да се одреди заједнички датум празновања Васкрса „за све следбенике Христове“.

Западни „хришћани“ се придржавају Григоријанског календара, а источни – Јулијанског, због чега разлика у датуму празновања Васкрса може бити, као опште правило, од једне недеље до преко месец дана. По мишљењу коптског лидера, поклапање би било посебно важно за земље Блиског истока и Свероисточне Африке. Ово би, сматра Теодор II , омогућило локалним хришћанским заједницама из обеју традиција да заједно сведоче своју веру пред следбеницима ислама.

Своје писмо папи коптски лидер  је предао папском нунцију у Египту.

Извор: Радио Ватикан / „Информ-религија.ру“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 мај 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.