header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Драган Николић: Поводом полемике Димитријевић - Радојчић Штампај Е-пошта
петак, 07 април 2017

Поштовани,

Пратећи наведену преписку двојице господина, као неко кога интересују духовно-теолошке размене мишљења, приметио сам поделу на модернисте и оне који то нису или прате тренд времена са дозом конзервативизма.


Не знам тачно шта значи бити модеран у Цркви, међутим, оно што приметих је да код г-дина Радојчића не постоји конкретно питање, односно констатација.

У целој овој преписци, г-дин Радојчић се обраћа са, рекао бих позиције приличне самоуверености у оно што прича, даје савете или критике, а опет без јасног става о теми.

Код г-дина Димитријевића, примећујем прилично блажи став према неистимишљенику, са аргументима у, рекао бих, одбрану своје позиције (ипак се њему обратио г-дин Радојчић), а опет са искреном жељом за заједничким спасењем.

Оно што мене занима јесте да схватим шта је мотив и разлог неслагања са г-дином Димитријевићем, тачније која је конкретна порука или питање од стране г-дина Радојчића?

Г-дин Димитријевић је више пута наводио цитате Светих Отаца, укључујући и своје мишљење и аналитику, за разлику од његовог саговорника који је износио само своју анализу (или су мени промакли цитати Светих Отаца, Светог Писма од стране г-дина Радојчића).

Преписка је прилично обимна и садржајна, а опет ми није јасан разлог нити порука г-дина Радојчића.

У исчекивању одговора и Васкршњег празника,

Драган Николић

Последњи пут ажурирано ( петак, 07 април 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Сиромаштво

Није за осуду бити сиромах, већ немати храбрости у подношењу беде. (Св. Василије Велики)

Корист

Корисно ћемо ми за себе наћи тада, када будемо тражили корист за ближњег. (Св. Јован Златоусти)

Жртва усрећује

Није богат онај који поседује иметак и чува га, него онај који га дели. Жртва, а не поседовање нас усрећује. (Св. Климент Александријски)

Убоги и богати

Није убог онај који нема ништа, него онај који много жели; исто није тако богат онај који много има, него онај који ништа не треба. (Св. Јован Златоусти)

Људско срце

По природи људско срце је чисто, меко, топло; али када страсти (грешне навике) продру унутра, оно постаје хладније, тврђе и тамније. Као млеко када се укисели те постаје, гушће, мање течно, лажи (преваре) отврндњавају срце, његов нормални проток смирења је оштећен поквареношћу и злобом.

Са грехом унутар себе и лажама (преварама) око себе, верник је још више убеђен у држање Божијих заповести, јер у њима он налази подршку против његових сопствених грехова и одмор од напада злих људи. (Св. Теофан Затворник)

Божури и трње

Ни на Косову нису расли само божури него и трње. Али се у Грачаницу уносе само божури. (Св. Николај Жички)

Мала сагрешенија

Ђаво нам приказује мале грехове као неважне, јер нас иначе он не би могао наводити у већа сагрешења. (Св. Марко Подвижник)

Непријатности

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Огањ

Ми сви једнако примамо благослов од Бога. Међутим, неки од нас примивши од Бога Огањ (то јест Његову реч) постају меки као пчелињи восак, док неки попут глине постају тврди као камен. (Св. Петар Дамаскин)

Опроштај

Чак и ако ти сви духовни оци, патријарси, архијереји и сви људи опросте, још увек ти није опроштено док се не покајеш на делу. (Св. Козма Етолски)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.