header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: «Догматичар» из Мрдуше Доње пред судом 8 столећа Српске Цркве (2)
ЗВАНИЧНА САОПШТЕЊА
четвртак, 10 октобар 2019

 НА ТРОН СЈЕДИШ НЕПРАВО УЗЕТИ,

ПОНОСИШ СЕ СКИПТРОМ КРИВАВИЈЕМ...

- Други час из Догматике декану Богословског факултета Игњатију Мидићу - 

Стање првобитног света и човека.

Човеково назначење

После стварања света Бог свему даје оцену. «добро је веома» (1. Мојс. 1, 31). Свет је био устројен разумно, хармонично и сврховито. Свака твар је од Господа задобила неопходне животне силе и услове за адекватно битовање. Божанска Премудрост и Доброта и сада се још виде у устројењу и постојању живих бића. «Добар је Господ свима и свему, и милосрђе је његово на свим делима његовим» (Пс. 144, 9).

Детаљније...
 
Ненад Кнежевић: Весела Амфилохијева математика: Већина смо јер смо у мањини?!
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
четвртак, 10 октобар 2019

 Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије увек је добро стајао са математиком. Посебно кад броји владике које су на његовој страни. Тада показује посебну црногорску инвентивност помешану са вером која је изнад сваке логике. Два и два су четири. Четири и четири су осам. Плус двојица епископа који су у пет до 12 прескочили у његов табор, по који Македонац и плус један пензионер. И ето цифре од 14 владика.

Детаљније...
 
Смрт од самоће и туге
СВЕТ ОКО НАС
четвртак, 10 октобар 2019
        Седео сам у кафићу у коме седим скоро сваког дана. Поручио сам кафу и узео да прочитам новине. Келнер ми је донео кафу и доста гласно рекао: „Комшија зашто читате то ђубре?” Није било злобе у његовом гласу. Осећала се чак искрена забринутост за моје ментално здравље. „Они објављују само лажи и обмане”, то је већ рекао повишеним тоном.
Детаљније...
 
Уредништво: «Догматичар» из Мрдуше Доње пред судом 8 столећа Српске Цркве (1)
ЗВАНИЧНА САОПШТЕЊА
среда, 09 октобар 2019

 НА ТРОН СЈЕДИШ НЕПРАВО УЗЕТИ,

ПОНОСИШ СЕ СКИПТРОМ КРИВАВИЈЕМ...

- Први час из Догматике декану Богословског факултета Игњатију Мидићу - 

Данас је Свети Јован Богослов.

Данас у многим духовним школама почиње настава, служе се Литургије и молебани за просветљење ума студената теологије.

Тако је и на Богословском факултету у Београду.

Детаљније...
 
"Протестно писмо патријарху Иринеју"
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
среда, 09 октобар 2019

 Писмо - захтев у коме петнаесторија епископа, припадника Амфилохијевог клана за разбијање Српске Православне Цркве, траже од патријарха Иринеја сазивање ванредног Сабора, појавило се интегрално на Интернету и ми га доносимо на увид нашим цењеним посетиоцима.

+ + +

 "Нарушен углед Цркве и вас лично"

Огроман број верника је почео да шаље протесна писма због доделе ордена Александру Вучићу, па сматрамо да о тој одлуци треба да се саборски договоримо, али Вам са жалошћу сведочимо и да је углед наше најсветије Цркве и Вас лично нарушен - каже се у допису, који су потписале владике.

Детаљније...
 
Херцеговачки клан узвраћа Буловићевом клану преко Ђуровића и Давида крушевачког
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
среда, 09 октобар 2019

 Вук Бачановић

С КИМ СИ ОНАКАВ СИ: ДВОЈАЦ ЂУРОВИЋ-ПЕРОВИЋ

Некако се сматра за ствар лијепог васпитања да клирици једне епархије или епископа не би требало да се негативно изјашњавају о епископима или клирицима других епархија. То они не би требало да чине чак ни са знањем свог локалног епископа, а камоли без његовог знања. Ниједно ни друго није лијепо. Зар не?

Детаљније...
 
Старац и Мученик Анатолије Оптински Млађи: Пророчанство о будућем безакоњу
БОРБА ЗА ВЕРУ
четвртак, 07 август 2008

 „...Од тада јереси ће се ширити свуда и обмањивати многе људе. Непријатељ  људског рода деловаће са лукавошћу, са циљем да у јерес увуче, ако буде могуће, и изабране. Неће почети са грубим одбацивањем догми о Светој Тројици, Божанству Исуса Христа и непорочности Богородице, већ ће кренути да неприметно криви учења и уставе Цркве и сам њихов дух, предан нам Светим Оцима кроз Духа Светог.

Детаљније...
 
Амфилохијев клан тражи ванредно заседање СА Сабора
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
уторак, 08 октобар 2019
       Како „Борба за веру“ сазнаје из својих извора у врху Београдске патријаршије, писмо које је митрополит црногорско-приморски Амфилохије предао патријарху Иринеју (овде:), садржавало је захтев патријарху за сазивање ванредног Сабора, потписан од стране петнаесторице епископа.
Детаљније...
 
Вашингтон ломи Грчку Цркву преко колена
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
уторак, 08 октобар 2019

 Пре неколико дана Грчка Црква, желећи да остане по страни у обрачуну Москве и Фанара, донела је одлуку да одложи разматрање украјинског питања. Али, по свему судећи, то је у супротности с америчким плановима, који су због тога ударили по Грцима  „тешком артиљеријом“.

Детаљније...
 
Свештеник Родион Петроградски: Људи и демони (3)
МИСИОНАР
понедељак, 07 октобар 2019

 Начини деловања људи на зле духове; како пали духови кушају савременог човека; узроци због којих Господ допушта постојање злих духова

Општење с Христом ослобађа вернике од власти ђавола, али то бива само уз најсавршенију веру; а пошто такво савршенство не достижу сви, власт ђавола у свету и даље траје над несавршенима у мери њихове страсности, као и над онима који не верују у Христа. На тај начин, само је верницима дарована могућност ослобођења од власти ђавола, услед крсних заслуга Спаситељевих.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 21 - 40 of 10922
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 74 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.