header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владимир Димитријевић: Мистички смисао Фебруарске револуције
Текстови Владимира Димитријевића
уторак, 28 фебруар 2017

 Фебруар – набавити мастила и плакати

(Борис Пастернак)

Мало смо себе познавали, мало ценили

(Иван Шмељов)

ЗНАЧАЈ ПРАВОСЛАВНЕ МОНАРХИЈЕ
           За разлику од Цркве, која је призвана да буде небо на земљи (иако, наравно, на њиви Божјој, поред жита, има и кукоља), и да људе приводи Христу, Богу љубави, баш љубављу, а не инквизиторским насиљем, задатак државе није у томе да створи рај на земљи. Морални смисао постојања државе јесте употреба земаљских средстава, од права до силе, ради ограничавања зла и подржавања добра (Рим. 13,3–4). Како је говорио Владимир Соловјов:она не треба да покушава да створи земни рај него да спречи да на земљи не завлада пакао.
Детаљније...
 
Оливера Икодиновић: На крају „игрице“ деца се убијају
СВЕТ ОКО НАС
уторак, 28 фебруар 2017

 У Русији и још неким постсовјетским земљама расте забринутост због језивих онлајн игара услед којих је повећан број самоубистава малолетника. Реч је о „игрaма смрти“, које се попут епидемије шире друштвеним мрежама, почињу безазлено а завршавају се самоубиствима.

Детаљније...
 
Владислав Ђорђевић: „Муж је глава жени“
Владислав Ђорђевић
понедељак, 27 фебруар 2017

 Принципијелни оснивач хришћанства – Св. Павле – учио је да мушкарац треба да има поглавничку улогу у породици, друштву и Цркви. То је лапидарно изразио речима: „Муж је глава жени” – „Kephalē de gуnaikòs o anēr” (Коринћанима посланица прва 11,3). Исту фразу понавља на још једном месту: „Јер је муж глава жени” – „Óti аnēr estin kephalē tēs gуnaikòs” (Ефесцима посланица 5,23). Када писац исту фразу понавља два пута, онда изгледа да му је до тога стало.

Детаљније...
 
Срђан Воларевић: Слово у Ђурђевим ступовима о Преподобном Симеону Мироточивом 2017.
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
понедељак, 27 фебруар 2017

 Ми, данашњи,  чеда немоћи и слабости, отупели од самоугађања, кукавице у страху од бола и немаштине, обогаљени стрепњом над сутрашњим даном, поводљиво жељни непостојаног и пропадљивог, ревносне слуге привида и лажи, плаховито брзи на осуди и још бржи у хуљењу, спори у праштању а неверни у покајању, истрајни у незахвалности, огрезли у зависти, иза седам брава самољубиво закључани у саме себе  да ли смо се икад запитали у чему су и где темељи нашег отачаства.

Детаљније...
 
Ф. Вилијем Енгдал: Генетика је нова еугеника: како ГМО храна утиче на смањење становништва
СВЕТ ОКО НАС
понедељак, 27 фебруар 2017
           Текст који следи је транскрипт интервјуа

Прошле године је дошло до спајања низа ГМО агробизнис корпорација широм света. То је практично створило алармантану концентрацију корпоративне моћи у рукама три корпоративне групе.

Детаљније...
 
В. Димитријевић: Деведесете и рат за душе
Текстови Владимира Димитријевића
недеља, 26 фебруар 2017

 ДЕВЕДЕСЕТЕ И РАТ ЗА ДУШЕ 

Од када је објављен извештај о сектама на нашој територији, јуна 1993, почело је велико интересовање људи за оно што се у овој области дешава. Нарочито су се јављали родитељи и родбина жртава секташке манипулације. Веома су се заинтересовали и представници штампе.  

Детаљније...
 
Беле покладе у старом Пироту
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
недеља, 26 фебруар 2017

 Данас су Беле покладе, дан праштања и лепих народних обичаја. Истраживач и етнолог Владимир Николић пише 1910. године да је у нашем крају „од Сретења до белих поклада бивало љуљање младежи по љуљашкама.

Детаљније...
 
Опасан план бискупа о подели Босне
СВЕТ ОКО НАС
недеља, 26 фебруар 2017

 Католички бискупи грме против „етничког инжењеринга“ којим је насилно промењена демографска слика БиХ у рату, али се и сами служе истим тим оружјем када предлажу укидање садашња два ентитета и поделу државе на четири регије, пише „Јутарњи лист“.

Детаљније...
 
В. Димитријевић: Борба за заштиту народа од тоталитарних и деструктивних секти-искуство деведесетих
Текстови Владимира Димитријевића
субота, 25 фебруар 2017

 ПОЧЕТНА  БОРБА         

Крај осамдесетих и почетак деведесетих година у Србији донео је бујање различитих секти и тоталитарних култова које су, углавном, биле увоз са Запада. Наш народ углавном није био спреман да су суочи са овим великим и тешким изазовом. У Православној мисионарској школи почели су да се појављују људи који су, на овај или онај, начин пострадали од дејства разних секташких група и њихових вођа: пре свега, родитељи и родбина врбованих, али и многи који су желели да напусте такве дружине.

Детаљније...
 
На путу ка женском „свештенству“ и истополним „браковима“
Свејерес екуменизма
субота, 25 фебруар 2017

 ПОГЛАВАР АНТИОХИЈСКЕ ЦРКВЕ ПОСВЕТИО ПРВЕ ЂАКОНИСЕ

На празник Светог Мученика Теодора Тирона, 17. фебруара, када је александријски патријарх Теодор Други славио и свој имендан, у цркви Светог Николаја при мисионарском центру Колвези (Конго) била је одслужена празнична Литуригија у току које је предстојатељ посветио у чин ђакониса неколико жена.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 81 - 100 of 8275
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 122 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

Не понеси се мудрошћу. Ни туђом, јер није твоја. Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много. Ниједна лампа не гори док се не долива. Све се лампе могу напунити, а лампа мудрости никада.

+ + +

„Знање је светлост“, говоре охоли зналци, без радости и милости. Но, гле, Сахара има највише светлости, но зато је она увек усијан кадавер.

+ + +

Што веће богатство изван Бога, то већа бедноћа. Што веће знање изван Бога, то већа празнина.
Бог једини чини богатим и мудрим. Свет без Бога ствара просјаке и глупаке.

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.