header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Дарко Худелист: Улога Ватикана у распаду Југославије
СВЕТ ОКО НАС
понедељак, 14 новембар 2016

 Интервју хрватског новинара Дарка Худелиста за београдски „Недељник“ 

Колико је нама у Србији познато, ово је прво велико истраживање које ће расвијетлити улогу Ватикана и Католичке цркве у позним данима СФРЈ. Колико вам је тешко, а колико изазовно било да истражујете нешто о чему се није много говорило?

Детаљније...
 
Архим. Рафаил Карелин поводом уплива реформаторства и модернизма у СПЦ
СВЕТА ЛИТУРГИЈА
уторак, 14 јун 2011

 РЕФОРМАТОРСТВО И МОДЕРНИЗАМ

Модернисти желе да се потврде, да реализују своја знања, а уствари желе да насите своју гордост кроз нова "открића" у богословљу, да са себе збаце јарам послушности и вере, да постану нови "пророци", да пређу границу коју су поставили Свети Оци...

Питање:

Поштовани, у Христу драги оче Рафаиле, благословите!

Детаљније...
 
Владислав Ђорђевић: „Феминизам на крају века“ Марине Благојевић
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
недеља, 13 новембар 2016

 Циљ феминисткиња је да феминизам и лезбијство усаде у све бихевиоралне науке, па и у теологију. У ту сврху је др Свенка Савић (1940) приредила зборник радова „Феминистичка теологија” (1999). Али тај зборник нема никакве везе са хришћанском теологијом, него је заправо њено грубо подривање. Зборник поткопава не само теологију, него и науку. То одлично илуструје први чланак у зборнику.

Детаљније...
 
Уредништво: Одговор на новотарску пропаганду оца Рафаила Бољевића
ЗВАНИЧНА САОПШТЕЊА
субота, 12 новембар 2016

 ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛУЖЕЊЕ ИЛИ НОВОТАРСТВО

Наши читаоци су нам замерили што се до сада нисмо осврнули на предавање новотарског калуђења Рафаила Бољевића из митрополије црногорско-приморске, већ смо допустили да тај новотарски пропагандни видео запис стоји на „Ју тјубу“ без православног одговора. Уважавамо критику, али молимо наше цењене посетиоце да прихвате неминовност да нам неке битне ствари могу и промаћи, због чега их молимо да нам и сами указују на оно што сматрају вредним пажње. Ево нашег одговора Амфилохијевом калуђеру Рафаилу и прочим новотарцима.

Детаљније...
 
Патријарх Павле: Нека литургијска питања
СВЕТА ЛИТУРГИЈА
четвртак, 21 мај 2009

 Патријарх  србски  Павле

 НЕКА ЛИТУРГИЈСКА ПИТАЊА

                                УВОДНО СЛОВО ЗА I ИЗДАЊЕ

         Одговори на нека литургијска питања, који се у овом издању налазе пред читаоцима, преузети су из опширније књиге под називом „Да нам буду јаснија НЕКА ПИТАЊА НАШЕ ВЕРЕ”, 3. том, у издању Издавачког фонда Архиепископије београдско-карловачке, Београд, 1998., сачињене од сакупљених одговора нашег тренутно најбољег отачаственог литургичара, Патријарха србског Павла.
Детаљније...
 
Светосавци из Салзбурга - "Светосавцима из Аустрије"
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
петак, 11 новембар 2016

 Помаже Бог,

поставља се питање ко су ови „Светосавци“ који су наводно упутили писмо митрополиту и који подржавају духовне вође, које су јавне присталице и заговроници екуменизма то јест унијаства. Да ли човек може да служи два господара?

Детаљније...
 
Алексеј Мухин: Русија је више пута у историји била неспремна за велики рат, али сада - није
СВЕТ ОКО НАС
петак, 11 новембар 2016

 У последње време се све гласније чује „јастрепско“ кликтање из различитих земаља. Ни у Русији не мањка ратоборних расположења.

Детаљније...
 
Марамица за свеца - приче о грузијском старцу Гаврилу Ургебадзеу
МИСИОНАР
среда, 09 новембар 2016
              Преподобни Гаврило (Ургебадзе) био је православни монах у пуном смислу те речи. Њега је Бог благословио молитвеним и пророчким даром. Он је проповедао реч Божију, певао, плесао, смејао се, шалио, раскринкавао, забрањивао, подучавао, молио се, па опет плакао, смејао се... Требало је уз њега провести барем неколико месеци, како бисте схватили сву дубину његове духовности, и како би престала да вас шокира његова јуродивост. У њему је била сила, пред којој се сви клањају, тојест сила молитве и љубави.
Детаљније...
 
Кирило Кватроне: Свештенослужитељ: јереј или пастор?
СВЕТА ЛИТУРГИЈА
четвртак, 18 март 2010
 Истраживање о тајним молитвама божанствених служби

Свете саборне и апостолске Православне Цркве

 У протекла готово два миленијума, свештеници су се током божанствених служби Господу обраћали на два начина. Неке молитве изговаране су наглас, тако да их чује сав сабрани народ. Друге су узношене нечујно и оне се тичу свештеника и Бога. Ове молитве се различито помињу као "нечујне молитве'', "тајне молитве" или (што је најприхватљивије) "мистичне молитве''.

Детаљније...
 
Андреј Непша: Уображаријум: Свети Оци о виртуелној реалности
МИСИОНАР
среда, 09 новембар 2016

 Поразговараћемо о вирутелизацији друштва. Виртуелни значи умишљени, уображавање је сфера делатности духова злобе. Свети Никодим Светогорац је овај феномен описао на следећи начин: «Ђаво се налази у непосредној близини уображавања. Пошто је дух без форме и лика, заволео је форме и уображавање. Умислио је да би могао да подигне трон изнад неба и да постане као Бог. Захваљајући уобразиљи преварио је Адама који раније није поседовао својство уображавања.»

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 161 - 180 of 8084
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Обавештавамо наше цењене посетиоце да је, техничком грешком, у тексту  "Митарства како их је објавила Преподобном Григорију Блажена Теодора после своје смрти " било изостављено Осамнаесто митарство, што је сада исправљено.

+++

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

ТРИ ПРЕДМЕТА

О три предмета не жури да говориш:

О Богу - док не утврдиш веру у њега,

о туђем греху - док се не сетиш свога, и

о сутрашњем дану - док не сване.

+++

ЈЕДНАКОСТ

Бог није Бог једнакости но љубави.

Једнакост би искључила сву правду и сву љубав, искључила би сав морал.

Љуби ли муж своју жену због једнакости?

И мајка љуби ли своје дете због једнакости?

И пријатељ љуби ли свог пријатеља због једнакости?

Неједнакост је основ правде и подстрекач љубави.

Док траје љубав нико не зна за једнакост. Док царује правда нико не говори о једнакости. Кад се изгуби љубав, људи говоре о правди и мисле о једнакости.

Кад с љубављу ишчезне и правда, људи говоре о једнакости, и мисле о неморалу. То јест кад ишчезне морал замењује га неморал.

Из гроба љубави ниче правда, из гроба правде ниче једнакост.

 

 

<


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.