header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Предраг Р. Драгић Кијук: Хуманистички секуларизам
Предраг Р. Драгић Кијук
петак, 25 децембар 2009

Предраг Р. Драгић Кијук

ХУМАНИСТИЧКИ СЕКУЛАРИЗАМ

 Нико разуман, бар ја тако мислим, неће спорити јединствено проверљиву чињеницу: - иако се одрекао хришћанске филозофије милосности и врлине, грађански хуманизам није успео да сачува достојанство човекове личности. Иницијација у царство садашњости, човечанство које је културу заменило вољом за моћ, прогрес опчињен тежњом да се прогласи универзалним усавршавањем, те коначно социјални дарвинизам – претворили су друштво у секуларизовани мравињак. Главне одлике таквог друштва јесу прагматизам који је укинуо својство емоција и политика која је укинула хуманистички идеал, претврајући се у трансмутацију филозофије. То је и разлог што се идеологизирана садашњост нашла на супротној страни од вредности надахнућа, остварујући се у антилиберализму и антихуманизму.

Детаљније...
 
Вештичија књига хране
СВЕТ ОКО НАС
петак, 25 децембар 2009

Вештичија Књига хране

Image      Сет међународних стандарда, правила, смерница и препорука везаних за храну, познатији под заједничким именом „Кодекс алиментаријус" ступа на снагу 31. децембра 2009. Хоће ли у будућности природна храна постати контрабанда?

„Печат“, бр. 94, 18. децембар 2009.

Детаљније...
 
Патријарх Кирил: Недопустиво је освећивање објеката сумњиве намене
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
четвртак, 24 децембар 2009

23. децембар 2009. године, 14:43

Патријарх Кирил сматра недопустивим освећивање ноћних клубова и ресторана

Image       Москва. 23. децембар. ИНТЕРФАКС – Патријарх Московски и целе Русије Кирил критиковао је свештенике, који ради материјалне користи прихватају освећивање светских објеката „сумњиве намене“.
Детаљније...
 
В. Димитријевић: О хомеопатији још једном
Текстови Владимира Димитријевића
среда, 23 децембар 2009

Владимир Димитријевић

Medice, cure te ipsum!

(О хомеопатији још једном)

 Шта је то?

Image         Пишући о окултним основама тзв. алтернативне медицине, поменуо сам и хомеопатију као један од видова исте. Неко од читалаца сајта „Борба за веру“ проследио ми је текст уваженог оца архимандрита Рафаила (Карелина), који наводи да су многи од руских Св. Отаца (попут Игњатија Брјанчанинова) хомеопатију сматрали применљивом, не улазећи у њене окултне корене. Уважени брат у Христу је од мене очекивао одговор на питање: „Зашто је мој став према хомеопатији одречан?“ Уз дужно извињење што са одговором касним, сада га дајемо, по мери својих снага.
Детаљније...
 
Хрватски "православци" на темељима "Ендехазије"
Свејерес екуменизма
среда, 23 децембар 2009

Хрватски православци на темељима „ендехазије“

Image
На пријему код Анте Павелића
        Хрватска православна црква не може бити аутокефална и ако је оснују имаће статус тзв. Црногорске православне цркве, а то значи да је неће нико признавати у православном свету
Детаљније...
 
Петнаест година од упокојења синђела Максима Рајчића
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
среда, 23 децембар 2009

Синђел Максим Рајчић,  духовник ман. Раваница

(1903.- 20.12.1994.г.)

 Петнаест година од упокојења

Синђел Максим  рођен је 23./ 10. фебруара 1903. године у селу Баре код Пожаревца, од врло побожних родитеља, оца Николе и мајке Стане Рајчић. На крштењу добио је име Живота. Пошто је био седмо дете у породици, а и због неке болести, остао је мало неспособан у једну руку, па су родитељи одлучили да га школују. Завршивши основну школу у свом селу, наставио је школовање у Пожаревцу.

Детаљније...
 
"Хрватска православна црква" - хибрид НДХ
Свејерес екуменизма
уторак, 22 децембар 2009

Павелићеве идеје поново оживљавају у нашем комшилуку

Хрвати нам и цркву

Уторак - 22.12.2009

Image         Хрватска поново ради на довршењу идеје поглавника Анте Павелића да једну трећину Срба треба побити, другу протерати, а трећу покрстити!

Детаљније...
 
В. Димитријевић: Свештеномученик Филумен
Текстови Владимира Димитријевића
понедељак, 21 децембар 2009

Владимир Димитријевић

СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ФИЛУМЕН СА СТУДЕНЦА ЈАКОВЉЕВОГ

Тридесет година од мученичке кончине

         Рођен је у селу Орунта на Кипру 1913. године, од оца Георгија и мајке Магдалине (Хасапис). Имао је брата близанца, касније архимандрита  Елпидија. Отац му је држао пекару у Никозији. Браћа су се побожности учила од баке Локандре, која их је васпитавала у страху Божјем и верности Христу. Дечаци су се уредно молили, читали Житија светих и појали црквене песме. Житије Св. Јована Колибара их је нарочито надахњивало, и они су решили да се замонаше. Као четрнаестогодишњаци, ступили су у чувени кипарски манастир Ставровуни, а затим су отишли у Јерусалим, где су, 1939. године, завршили средњу школу. Брат му одлази на Свету Гору, а Филумен се придружује Братству Светог Гроба Господњег у Јерусалиму.

Детаљније...
 
Анекс уз извештај САСабору
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
понедељак, 21 децембар 2009

Уважена редакцијо,

Да су речи госпође Гавриловић (страшне и ужасне), изгледа тачне, доказује и овај извештај владике Артемија СА Сабору СПЦ, објављен у часопису „Св. кнез Лазар“ 1-2 / 2005.

Ако мислите да треба, објавите га.

Читалац из Београда

                                                             +++

Анекс уз извештај

Светом архијерејском сабору
Детаљније...
 
Предраг Р. Драгић Кијук: Христоприпадност вожда Карађорђа
Предраг Р. Драгић Кијук
понедељак, 21 децембар 2009

Предраг Р. Драгић Кијук

ХРИСТОПРИПАДНОСТ ВОЖДА КАРАЂОРЂА

          Ми два ве­ка жи­ви­мо осло­бо­ђе­ни или за­ро­бље­ни пам­ће­њем о Ђор­ђу Пе­тро­ви­ћу Ка­рaђор­ђу и чи­ни се ве­о­ма ра­зло­жним да се управо сада, после престанка забране историјског памћења, ба­ви­мо ње­го­вим жи­во­то­пи­сом. Ко­ли­ко сам у пра­ву мо­ћи ће­мо да про­су­ди­мо ка­да се у ства­ри бу­де­мо су­о­чи­ли са не­ким чи­ње­ни­ца­ма за ко­је хо­ћу да ве­ру­јем да су нај­ве­ћем бро­ју љу­ди не­по­зна­те. Се­љач­ки цар – ка­ко су са поругом на европ­ским дво­ро­ви­ма на­зи­ва­ли Ка­ра­ђор­ђа, учи­нио је за исто­ри­ју кул­ту­ре срп­ског на­ро­да више не­го сви уче­ни Ср­би ње­го­вог вре­ме­на, по пи­та­њу за­ко­но­дав­ства, школ­ства, зна­чи про­све­те и науке. У он­да­шњим окол­но­сти­ма Ка­ра­ђор­ђе је за­и­ста учи­нио ви­ше не­го они ко­ји­ма је то би­ла ду­жност а ко­ји су та­ко­ђе све чи­ни­ли на до­бро свог на­ро­да.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 Следећа > Крај >>

Резултати 8421 - 8440 of 9556
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 87 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

+ + +

 

Непријатељи

Љуби непријатеље своје, непријатеља Божијих се гнушај, а непријатеље Отачаства сатири. (Св. Филарет Московски)

Борба

Борећи се (данас) за Крст Часни ти се бориш за једини прави пут живота, за једну живу истину, и за једини истинити живот (...) А ко год се за то бори, ако и умре живеће, ако и погине победиће. (Св. Николај Жички)

Време

Разуми време. Не очекуј благоустројство у општем стању Цркве, него буди задовољан тиме што је онима који желе спасење остављена могућност да га остваре. (Старац Исајиа)

Храбро исповедање вере

Бој се Господа, сине мој! да не изгубиш припремљени ти венац, да не будеш одбачен од Христа у таму најкрајњу и муку вечну. Храбро стој у вери и, ако је неопходно, с радошћу трпи прогоне и друге невоље, јер ће са тобом бити Господ... и Свети Мученици и Исповедници са радошћу ће гледати на твој подвиг. (Св. Антоније Оптински)

Поуке и савети

Необразовани и глупи мисле да су ПОУКЕ И САВЕТИ - смешни, и не желе да им се покоравају, зато што су оне огледало њихове глупости. (Преп. Антоније Велики)

Јерес:

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)


 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.