header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Кирил: Недопустиво је освећивање објеката сумњиве намене
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
четвртак, 24 децембар 2009

23. децембар 2009. године, 14:43

Патријарх Кирил сматра недопустивим освећивање ноћних клубова и ресторана

Image       Москва. 23. децембар. ИНТЕРФАКС – Патријарх Московски и целе Русије Кирил критиковао је свештенике, који ради материјалне користи прихватају освећивање светских објеката „сумњиве намене“.
Детаљније...
 
В. Димитријевић: О хомеопатији још једном
Текстови Владимира Димитријевића
среда, 23 децембар 2009

Владимир Димитријевић

Medice, cure te ipsum!

(О хомеопатији још једном)

 Шта је то?

Image         Пишући о окултним основама тзв. алтернативне медицине, поменуо сам и хомеопатију као један од видова исте. Неко од читалаца сајта „Борба за веру“ проследио ми је текст уваженог оца архимандрита Рафаила (Карелина), који наводи да су многи од руских Св. Отаца (попут Игњатија Брјанчанинова) хомеопатију сматрали применљивом, не улазећи у њене окултне корене. Уважени брат у Христу је од мене очекивао одговор на питање: „Зашто је мој став према хомеопатији одречан?“ Уз дужно извињење што са одговором касним, сада га дајемо, по мери својих снага.
Детаљније...
 
Хрватски "православци" на темељима "Ендехазије"
Свејерес екуменизма
среда, 23 децембар 2009

Хрватски православци на темељима „ендехазије“

Image
На пријему код Анте Павелића
        Хрватска православна црква не може бити аутокефална и ако је оснују имаће статус тзв. Црногорске православне цркве, а то значи да је неће нико признавати у православном свету
Детаљније...
 
Петнаест година од упокојења синђела Максима Рајчића
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
среда, 23 децембар 2009

Синђел Максим Рајчић,  духовник ман. Раваница

(1903.- 20.12.1994.г.)

 Петнаест година од упокојења

Синђел Максим  рођен је 23./ 10. фебруара 1903. године у селу Баре код Пожаревца, од врло побожних родитеља, оца Николе и мајке Стане Рајчић. На крштењу добио је име Живота. Пошто је био седмо дете у породици, а и због неке болести, остао је мало неспособан у једну руку, па су родитељи одлучили да га школују. Завршивши основну школу у свом селу, наставио је школовање у Пожаревцу.

Детаљније...
 
"Хрватска православна црква" - хибрид НДХ
Свејерес екуменизма
уторак, 22 децембар 2009

Павелићеве идеје поново оживљавају у нашем комшилуку

Хрвати нам и цркву

Уторак - 22.12.2009

Image         Хрватска поново ради на довршењу идеје поглавника Анте Павелића да једну трећину Срба треба побити, другу протерати, а трећу покрстити!

Детаљније...
 
В. Димитријевић: Свештеномученик Филумен
Текстови Владимира Димитријевића
понедељак, 21 децембар 2009

Владимир Димитријевић

СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ФИЛУМЕН СА СТУДЕНЦА ЈАКОВЉЕВОГ

Тридесет година од мученичке кончине

         Рођен је у селу Орунта на Кипру 1913. године, од оца Георгија и мајке Магдалине (Хасапис). Имао је брата близанца, касније архимандрита  Елпидија. Отац му је држао пекару у Никозији. Браћа су се побожности учила од баке Локандре, која их је васпитавала у страху Божјем и верности Христу. Дечаци су се уредно молили, читали Житија светих и појали црквене песме. Житије Св. Јована Колибара их је нарочито надахњивало, и они су решили да се замонаше. Као четрнаестогодишњаци, ступили су у чувени кипарски манастир Ставровуни, а затим су отишли у Јерусалим, где су, 1939. године, завршили средњу школу. Брат му одлази на Свету Гору, а Филумен се придружује Братству Светог Гроба Господњег у Јерусалиму.

Детаљније...
 
Анекс уз извештај САСабору
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
понедељак, 21 децембар 2009

Уважена редакцијо,

Да су речи госпође Гавриловић (страшне и ужасне), изгледа тачне, доказује и овај извештај владике Артемија СА Сабору СПЦ, објављен у часопису „Св. кнез Лазар“ 1-2 / 2005.

Ако мислите да треба, објавите га.

Читалац из Београда

                                                             +++

Анекс уз извештај

Светом архијерејском сабору
Детаљније...
 
Предраг Р. Драгић Кијук: Христоприпадност вожда Карађорђа
Предраг Р. Драгић Кијук
понедељак, 21 децембар 2009

Предраг Р. Драгић Кијук

ХРИСТОПРИПАДНОСТ ВОЖДА КАРАЂОРЂА

          Ми два ве­ка жи­ви­мо осло­бо­ђе­ни или за­ро­бље­ни пам­ће­њем о Ђор­ђу Пе­тро­ви­ћу Ка­рaђор­ђу и чи­ни се ве­о­ма ра­зло­жним да се управо сада, после престанка забране историјског памћења, ба­ви­мо ње­го­вим жи­во­то­пи­сом. Ко­ли­ко сам у пра­ву мо­ћи ће­мо да про­су­ди­мо ка­да се у ства­ри бу­де­мо су­о­чи­ли са не­ким чи­ње­ни­ца­ма за ко­је хо­ћу да ве­ру­јем да су нај­ве­ћем бро­ју љу­ди не­по­зна­те. Се­љач­ки цар – ка­ко су са поругом на европ­ским дво­ро­ви­ма на­зи­ва­ли Ка­ра­ђор­ђа, учи­нио је за исто­ри­ју кул­ту­ре срп­ског на­ро­да више не­го сви уче­ни Ср­би ње­го­вог вре­ме­на, по пи­та­њу за­ко­но­дав­ства, школ­ства, зна­чи про­све­те и науке. У он­да­шњим окол­но­сти­ма Ка­ра­ђор­ђе је за­и­ста учи­нио ви­ше не­го они ко­ји­ма је то би­ла ду­жност а ко­ји су та­ко­ђе све чи­ни­ли на до­бро свог на­ро­да.

Детаљније...
 
Прота М. Матејић: Драгоцени подсетник
Протојереј-ставрофор др. Матеја Матејић
недеља, 20 децембар 2009

Протојереј-ставрофор др Матеја Матејић

ДРАГОЦЕНИ ПОДСЕТНИК

 

Ох, драга Госпо, каква су створења,

прекрасна телом, духом људи прави

као небеска нека привиђења

Детаљније...
 
Ускоро електронске наруквице за осуђенике
СВЕТ ОКО НАС
недеља, 20 децембар 2009

Ускоро наруквице за осуђенике - електронске

20. децембар 2009. | 10:41 |    Извор: Срна

Image       БЕОГРАД - У Србији ће од марта почети примена електронског надзора прве групе од 100 осуђеника, који ће бити у кућном притвору и носити електронске наруквице.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 Следећа > Крај >>

Резултати 8941 - 8960 of 10056
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 Грех је окултна појава, то је изазов Богу, у име илузорне слободе, то је жеља човека да оскврни и уништи образ Божији у својој души. Грех је бесмислен и безобразан, али је он привлачан управо својом бестидношћу. Зашто се таквим захтевом траже најциничније књиге и развратне слике? Управо зато што су они сазвучни страстима и сликама, које се крију у дубинама људске подсвести.

Људи на екрану са великим интересом гледају на слике насиља и ругања над људским телом, као да су хипнотисани том мрачном фантазмагоријом. У сатанистичким сектама садизам и разврат се јављају ритуалима ноћних оргија. Сада хоће да претворе сабат вештица у очаравајући спектакл.

Свети говоре да спасење почиње са виђењем својих грехова. Прво дејство благодати јесте зрак, који је усмерен у дубину душе, у коме човек види себе, покривеног крастама греха, као прокажени са чировима. Пред њим се откривају страсти, као чудовиште које обитава у срцу. Ако се душа не бори са грехом, и покорава му се, онда она сама постаје демоноподобна и демоно-образна. Угризи савести нам говоре о томе, али се само после смрти открива сав демонизам греха, и душа задрхти од ужаса, што остаје у вечности са грехом, као са неизбрисивим печатом одбацивања.

Из утробе земног живота, душа се рађа у вечност, или са ликом Христа, или са ликом сатане; а после васкрсења из мртвих, не само душа, већ и тело, примају образ онога, чему је човек служио. У томе је тајна раја и пакла, вечног блаженства и вечних мука.

Грех има своје апологете; са сваким веком њихов број се увећава, а са сваком деценијом њихов карактер постаје све наглијим и циничнијим.

Савремени оригенисти сачињавају нове теорије да би успокојили грешника. Приклањајући се његовом узглављу, они му, као Шехерезада Ал Рашиду, говоре бајке, само не из „Хиљаду и једне ноћи“, већ из Оригеновог и Карпократовог предања. Њихов главни догмат - коначно свеспасење.

Али Господ је на земљу донео не мир са грехом и сатаном, већ огњени мач благодати, који ће заувек да раздели добро и зло. Оптичка варка ће се завршити и наступиће горко буђење.

Архимандрит Рафаил Карелин


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.