header image
НАСЛОВНА СТРАНА
В. Димитријевић: Уочи преговора на Кипру - 3. део
Текстови Владимира Димитријевића
петак, 16 октобар 2009

Владимир Димитријевић

СРБИ У БОРБИ ПРОТИВ УНИЈАЋЕЊА

            У својој „Историји Српске Православне Цркве“, др Ђоко Слијепчевић је подробно изложио борбу Срба против унијаћења. Ево шта он каже („Историја СПЦ“, књ. I, 385-339):
Детаљније...
 
Реаговање на отворено писмо Еп. бачком Иринеју
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
петак, 16 октобар 2009

РЕАГОВАЊЕ НА ОТВОРЕНО ПИСМО ЕП. БАЧКОМ Г. ИРИНЕЈУ –

РОДИТЕЉА ДЕЦЕ ШТИЋЕНИКА ЦРНЕ РЕКЕ

 Како знам да се именовани епископ неће осврнути на писмо из горњег наслова, тако себи допуштам да „одговорим“ ја, али не у његово име, већ у име његових дела које је моје ја упознало.

Детаљније...
 
Ко обезбеђује владику Артемија
СВЕТ ОКО НАС
петак, 16 октобар 2009

                                          Хрват чува Артемија!

Петак - 16.10.2009

Епископа рашко-призренског Артемија, док обилази цркве и верни народ по Косову, у стопу прати до зуба наоружани специјалац МУП-а Хрватске! Како сазнајемо, реч је о Ивану Сучићу, који је један од најбоље оцењених припадника АТЈ „Лучко“.

Детаљније...
 
В. Димитријевић: Уочи преговора на Кипру - 2. део
Текстови Владимира Димитријевића
четвртак, 15 октобар 2009

Владимир Димитријевић

ЗАШТО ОВО РАДИМ

Дошао је час да одговорим на писмо читаоца сајта „Борба за веру“ (http://www.borbazaveru.info/content/view/1524/47/), који се осврнуо на мој текст о литургијским реформама и мешовитим богословским комисијама, објављен на овом сајту 2. октобра 2009. (http://www.borbazaveru.info/content/view/1506/52/). Читалац је тражио да се одредим према досадашњим преговорима са римокатолицима, члановима Мешовите комисије из Србске Цркве, да кажем ко их шаље, с чијим ће овлашћењима бити на Кипру од 16. до 23. октобра, и шта ми, као верници, можемо да учинимо да до неке врсте уније с папом ипак не дође.

Детаљније...
 
Отворено писмо Еп. бачком Иринеју (интегрално)
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
четвртак, 15 октобар 2009

Отворено писмо епископу Бачком г. Иринеју –

родитељи деце штићеника Црне Реке

(ИНТЕГРАЛНО)

Поштовани владико,

као родитељи, старатељи и чланови породица деце која се налазе или су се налазила у Православно мисионарском Духовно Рехабилитационом центру ЦРНА РЕКА желимо да Вам се захвалимо на агилности и залагању које сте показали да би побољшали и унапредили положај људи који су погођени епидемијом наркоманије од које бар у нашој земљи болује више стотина хиљада људи, што зависника што сузависника. Овде превасходно мислимо на Ваш труд у оснивању и руковођењу центром Земља Живих при манастиру Ковиљ, који је многим младим људима помогао у борби против наркоманије.

Детаљније...
 
Осмогодишњак променио пол
СВЕТ ОКО НАС
четвртак, 15 октобар 2009

Dječak (8) promijenio spol

Image        Ja sam curica, tvrdio je Joey Romero već s četiri godine svojim roditeljima koji su ga pokušavali ispraviti govoreći 'Ne, ti si dječak'.. Nije htio ošišati kosu s pet, a sa šest godina liječnici su dijagnosticirali da je transseksualac.
Детаљније...
 
В. Димитријевић: Уочи преговора на Кипру - 1. део
Текстови Владимира Димитријевића
среда, 14 октобар 2009

Владимир Димитријевић

УОЧИ ПРЕГОВОРА НА КИПРУ

 Године 2009, 16. октобра, на Кипру се настављају преговори Мешовите православно - римокатоличке комисије за дијалог, чији је циљ - поново јединство Рима и Истока. Сапредседавајући комисије су кардинал Валтер Каспер и титуларни митрополит пергамски Јован (Зизјулас).

Детаљније...
 
Отац Венијамин: Многи су продали своје душе
БОРБА ЗА ВЕРУ
среда, 15 октобар 2008

Беседа оца Венијамина - на Покров Пресвете Богородице 2008.

        Данашњи празник Покрова Мајке Божије је везан за велико чудо које се десило у 10. веку, 911.године у цркви Пресвете Богородице у Влахерни у Цариграду. Мајка Божија је чинила чуда, и за живота свога, чинила је чудо и после одласка на Небо.
Детаљније...
 
О. Бранислав: Синод се поводом Ц. Реке није састајао
СВЕТ ОКО НАС
уторак, 13 октобар 2009

У Црној Реци остало само 15 штићеника

Image        Већина оних који су напустили камп поново је дошла у контакт са дрогом, а шесторица су због предозираности наркотицима преминула

Детаљније...
 
Прота Матеја Матејић: Духовни компаси
Протојереј-ставрофор др. Матеја Матејић
уторак, 13 октобар 2009

Протојереј – ставрофор др Матеја Матејић

ДУХОВНИ КОМПАСИ

   Давно, давно, скоро пре две хиљаде година, мудраци са Истока, када су хтели да пронађу место где се налазио новорођени Младенац Христос, служили су се звездама као путоказом и звезда их је довела до Витлејема. Касније је пронађен компас, или бусола, и морепловци и ваздухопловци се користе њима да би стигли до одређеног циља. И као што су њима потребни инструменти да би дошли до свога циља, тако су и нама потребни духовни инструменти да нас воде кроз живот и доведу до вечног живота. Ту је, на првом месту, Црква која је наш брод који нас води у вечност. Она је наш ковчег спасења и наша школа духовности.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 Следећа > Крај >>

Резултати 8841 - 8860 of 9781
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.