header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владислав Ђорђевић: „Феминизам на крају века“ Марине Благојевић
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
недеља, 13 новембар 2016

 Циљ феминисткиња је да феминизам и лезбијство усаде у све бихевиоралне науке, па и у теологију. У ту сврху је др Свенка Савић (1940) приредила зборник радова „Феминистичка теологија” (1999). Али тај зборник нема никакве везе са хришћанском теологијом, него је заправо њено грубо подривање. Зборник поткопава не само теологију, него и науку. То одлично илуструје први чланак у зборнику.

Детаљније...
 
Уредништво: Одговор на новотарску пропаганду оца Рафаила Бољевића
ЗВАНИЧНА САОПШТЕЊА
субота, 12 новембар 2016

 ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛУЖЕЊЕ ИЛИ НОВОТАРСТВО

Наши читаоци су нам замерили што се до сада нисмо осврнули на предавање новотарског калуђења Рафаила Бољевића из митрополије црногорско-приморске, већ смо допустили да тај новотарски пропагандни видео запис стоји на „Ју тјубу“ без православног одговора. Уважавамо критику, али молимо наше цењене посетиоце да прихвате неминовност да нам неке битне ствари могу и промаћи, због чега их молимо да нам и сами указују на оно што сматрају вредним пажње. Ево нашег одговора Амфилохијевом калуђеру Рафаилу и прочим новотарцима.

Детаљније...
 
Патријарх Павле: Нека литургијска питања
СВЕТА ЛИТУРГИЈА
четвртак, 21 мај 2009

 Патријарх  србски  Павле

 НЕКА ЛИТУРГИЈСКА ПИТАЊА

                                УВОДНО СЛОВО ЗА I ИЗДАЊЕ

         Одговори на нека литургијска питања, који се у овом издању налазе пред читаоцима, преузети су из опширније књиге под називом „Да нам буду јаснија НЕКА ПИТАЊА НАШЕ ВЕРЕ”, 3. том, у издању Издавачког фонда Архиепископије београдско-карловачке, Београд, 1998., сачињене од сакупљених одговора нашег тренутно најбољег отачаственог литургичара, Патријарха србског Павла.
Детаљније...
 
Светосавци из Салзбурга - "Светосавцима из Аустрије"
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
петак, 11 новембар 2016

 Помаже Бог,

поставља се питање ко су ови „Светосавци“ који су наводно упутили писмо митрополиту и који подржавају духовне вође, које су јавне присталице и заговроници екуменизма то јест унијаства. Да ли човек може да служи два господара?

Детаљније...
 
Алексеј Мухин: Русија је више пута у историји била неспремна за велики рат, али сада - није
СВЕТ ОКО НАС
петак, 11 новембар 2016

 У последње време се све гласније чује „јастрепско“ кликтање из различитих земаља. Ни у Русији не мањка ратоборних расположења.

Детаљније...
 
Марамица за свеца - приче о грузијском старцу Гаврилу Ургебадзеу
МИСИОНАР
среда, 09 новембар 2016
              Преподобни Гаврило (Ургебадзе) био је православни монах у пуном смислу те речи. Њега је Бог благословио молитвеним и пророчким даром. Он је проповедао реч Божију, певао, плесао, смејао се, шалио, раскринкавао, забрањивао, подучавао, молио се, па опет плакао, смејао се... Требало је уз њега провести барем неколико месеци, како бисте схватили сву дубину његове духовности, и како би престала да вас шокира његова јуродивост. У њему је била сила, пред којој се сви клањају, тојест сила молитве и љубави.
Детаљније...
 
Кирило Кватроне: Свештенослужитељ: јереј или пастор?
СВЕТА ЛИТУРГИЈА
четвртак, 18 март 2010
 Истраживање о тајним молитвама божанствених служби

Свете саборне и апостолске Православне Цркве

 У протекла готово два миленијума, свештеници су се током божанствених служби Господу обраћали на два начина. Неке молитве изговаране су наглас, тако да их чује сав сабрани народ. Друге су узношене нечујно и оне се тичу свештеника и Бога. Ове молитве се различито помињу као "нечујне молитве'', "тајне молитве" или (што је најприхватљивије) "мистичне молитве''.

Детаљније...
 
Андреј Непша: Уображаријум: Свети Оци о виртуелној реалности
МИСИОНАР
среда, 09 новембар 2016

 Поразговараћемо о вирутелизацији друштва. Виртуелни значи умишљени, уображавање је сфера делатности духова злобе. Свети Никодим Светогорац је овај феномен описао на следећи начин: «Ђаво се налази у непосредној близини уображавања. Пошто је дух без форме и лика, заволео је форме и уображавање. Умислио је да би могао да подигне трон изнад неба и да постане као Бог. Захваљајући уобразиљи преварио је Адама који раније није поседовао својство уображавања.»

Детаљније...
 
Драган Радосављевић: Отпоздрав ауторима протесног писма митрополиту Арсенију Кардамакису
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
среда, 09 новембар 2016

           Браћо и  сестре из Уредништва „Борбе за веру“, помаже Бог!

Пре неколико дана сте објавили  Протесно писмо митрополиту Арсенију Кардамакису“ које је потписано са: „Православни Срби у Аустрији“. Мислио сам да ће се поводом тог писма огласити неко од ваших угледних сарадника, али пошто није, поделићу своја запажања са вама и вашим читаоцима. Шта је кључно у овом писму? Кључан је НОВОТАРСКИ „НАРОД“!

Детаљније...
 
В. Димитријевић: Књига о Истини која је Љубав
Текстови Владимира Димитријевића
уторак, 08 новембар 2016

 ЖЕЉКО ПЕРОВИЋ, ПИСМА ИЗ МАЛОГ ЈЕРУСАЛИМА

(ПИ ПРЕС, КЊИГА ЗНАМЕЊЕ, ПИРОТ 2016. ГОДИНЕ)

О ОВОМ ПРЕДГОВОРУ

Намучих се питајући се - како да напишем предговор за књигу на чије ће стране свакако канути многа суза побожног читаоца? Јер,  дело о пиротском Јерусалиму, које је кроз себе ка читаоцима пронео богољубиви и књигољубиви брат Жељко Перовић, не треба приказивати на начине толико уобичајене у нас – брзо и површно.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 181 - 200 of 8101
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

СУНЦЕ ПРАВДЕ

Што год Христос као Сунце правде стоји више, то су наше људске сенке мање и краће; а што год је Христос ниже на видокругу нашем, то су сенке људске јаче и дуже. Када Христос потпуно ишчезне са нашег видокруга, онда се сенке људске издужују и међу собом преплићу и бију као авети. 

Такво аветињско време доживљавао је хришћански свет доста пута.

Доживели смо га и ми у наше доба, и не једном. Ми нисмо ценили светлост и светлост се удаљила од нас; волели смо своје густе и дугачке сенке, па својим сенкама прекрили сву земљу.. И Бог је ишчезао са хоризонта европског.

Јер, Бог се људима не намеће. Сваку твар у васиони Он држи чврсто под Својом влашћу, у својој крепкој руци; само се човеку не намеће, само је човеку оставио на вољу да бира: или са светлошћу или са тамом; или у рај са Анђелима, или у рит са жабама; или бити син Бога Свевишњега, или се признати за сина кала лончарскога и ћумура ковачкога.

 

 + + +

ТРИ ПРЕДМЕТА

О три предмета не жури да говориш:

О Богу - док не утврдиш веру у њега,

о туђем греху - док се не сетиш свога, и

о сутрашњем дану - док не сване.


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.