header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР
Отац Оливер Суботић: Важно, важније и најважније у хришћанским обичајима Штампај Е-пошта
понедељак, 12 новембар 2012

 Прави изазов за мисионарску делатност Православне Цркве данас није толико атеистичка или нехришћанска популација колико проблем номиналних хришћана који сматрају да је основна потврда православности нешто што није везано за активно учешће у литургијском животу.

Детаљније...
 
Архиепископ Аверкије Таушев: Како спасити душу у данашње време? Штампај Е-пошта
четвртак, 08 новембар 2012

  Питање: Често се чује да хришћанство треба да се усклади са духом савремености. Зар заиста није тако? Код нас је толико тога застарелог…

Хришћанско учење

Детаљније...
 
Архимандрит Рафаил Карелин: О изопачењима у молитви Штампај Е-пошта
среда, 07 новембар 2012
       Ако поредимо опис те демонске појаве, која се назива „прелест“ у делима Светих Отаца, молитвену праксу монашких редова у католицизму, вежбе јоге и методе многих савремених психотерапеута у ауто-тренингу, видећемо поражавајућу сличност: прелешћени су у време молитве визуелно представљали  духовни свет и доводили себе до таквог стања, када су чули гласове духова, које су примали за Анђеле, осећали задах, који су примали као мирис небеског света, итд., то јест, за њих као за следбенике Сведенборга, духовни свет се представљао продужетком и аналогом земног света, само припадајућем вишем степену постојања.
Детаљније...
 
Игуман Нектарије Морозов: Право на грех Штампај Е-пошта
понедељак, 05 новембар 2012

 Сваки хришћанин који живи одговорно, који се труди да размишља, на овај или онај начин покушава да стражи над собом, и обавезно пре или касније почиње да запажа одређене законитости: шта и како утиче на његово духовно стање, од чега зависи његова чврстина и постојаност у врлинама, и насупрот томе, склоност ка пороку. И наравно, не може да не анализира: зашто је поново пао у грех који је души већ постао одвратан, за које се кајао, не чак ни на десетине, већ можда и на стотине пута, за који се заклињао и одлучно је обећавао да ће престати да га упражњава. И Богу је обећао, и духовнику, и ближњима, које овај грех нервира. Наравно, и себи самом.

Детаљније...
 
Протојереј Михаил Аскул (Сирија): Света монархија и световна држава Штампај Е-пошта
четвртак, 25 октобар 2012

 Двадесети век је био сведок краја свештене монархије. Без обзира на то што неки народи још увек имају монархе, уз мали број изузетака они владају, не управљајући својим народом. На Западу ниједан од њих не претендује на владање "по Божијој милости". И ово без обзира на литургијску реторику њихових крунисања...

Детаљније...
 
Још...
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Резултати 631 - 735 of 951
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 56 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 МОЛИТВА НА ПОЧЕТКУ ПОСТА

Благодаримо Ти Христе Боже наш, што си нам садашње време поста управио на спасење, и за кратко време наше највеће духовне ране вешто излечио и свукао са нас мноштво грехова.

Ми ти се молимо, Свеблаги, удаљи од нас, у време поста, свако фарисејско лицемерје и јудејску опорост. Одагнај (од нас) преузношење због уздржања и уклони свако забрањено дело, реч и помисао. Испуни нас Духом Светим, светлошћу и истином коју си законоположио. Учврсти нас у борби против страсти; укрепи нас у рату против греха. Припреми нас за уздржавање од хране и удаљавање од злих делâ да бисмо следили за Тобом, Који си нам преко поста показао победу над ђаволом, и били причасници смрти и васкрсења, и наслађивали се у вечном животу који си припремио гладнима и жеднима Твоје правде.

Род наш, постом и вером у Тебе, оснажи у борби против сваког непријатеља.

Јер си Ти Бог наш и Спаситељ, и Теби приличи слава, са беспочетним Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.