header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР
Свештеник Димитрије Фетисов: Најбољи начин да се посвађаш са својом женом Штампај Е-пошта
субота, 22 април 2017
           «Човек је створен за срећу, као птица за лет» – написао је Горки. Те речи су постале гесло младе савремене породице, али неретко парадоксално могу довести и до њеног – у данашње време већ и класичног – хитрог и беспоштедног уништења.
Детаљније...
 
Епископ браничевски Хризостом Војиновић: Наше небо почиње овде Штампај Е-пошта
среда, 19 април 2017

 Иван Буњин спомиње у својој књизи „Село“ неку глувонему жену која је била добила на поклон једну раскошну свилену мараму. Жена је била прилично ограничена и жао јој је било да ту скупоцену мараму носи са лица, него је носила само с наличја, све очекујући да ће јој се некад указати прилика да је покаже свету у свему сјају. Али, као и свака ствар, свилена марама није била вечита, и она се тако с наличја искрзала и поцепала, а да је она јадница и није понела с лица. – Тако ради, пише Буњин, и већина од нас. И ми смо сви добили на поклон диван дар – живот. Међутим, многи поступају с тим даром као она неразборита жена – проживе читав живот с наличја, с његове ружније стране.

Детаљније...
 
Застрашујући примери умирања атеиста и богобораца Штампај Е-пошта
петак, 14 април 2017

 Једна група научника спровела је истраживање о томе како су умирали неки познати људи и шта су говорили пред смрт. Резултати ових истраживања су више него поучни...

ВОЛТЕР – велики хулитељ. Он је имао ужасан крај. Његова медицинска сестра је говорила: „За сва блага Европе ја не бих желела да видим такву смрт, какву је имао Волтер, - смрт неверника“. Волтер је целу ноћ запомагао за милост...

Детаљније...
 
Преподобни Симеон (Желнин) о науци о спасењу: Имај на уму: „од Бога немамо никод ближег“ Штампај Е-пошта
среда, 12 април 2017

 18. јануара и 1. априла славимо спомен на преподобног Псково-Печорског старца Симеона (Желнина; 1869-1960)

Старац Симеон (у свету Василиј Иванович Желнин) родио се у селу Јаковљевске Псковске губерније. У благочестиви дом Желниних долазио је монах Корнелије (сада прибројан лику помесних Псковских светитеља) и често је понављао дечаку Василију: „Бићеш ти монах, бићеш ти старац велики“. Још као дете Васја је слушао о животу преподобног Серафима Саровског и желећи да подражава великом подвижнику, пронашао је у пољу повећи камен и почео на њему да се моли.

Детаљније...
 
Блажени Теодорит Критски: О божанственој љубави Штампај Е-пошта
недеља, 09 април 2017

 Увод: О беседи Блаженог Теодорита «О божанској љубави»

У наше дане, много се прича о љубави. Љубав, љубав, љубав – о томе стално говоримо. Господ је заиста рекао да је заповест о љубави највећа од свих заповести. Али, авај, та љубав је далеко од ових наших људских симпатија и дружења. И оне су добре ако су с добром намером, али су недовољне. Божаствена љубав утемељена је на жртви и подвигу, и она се стиче Духом Светим. Изрека Отаца је:»Дај крв, и прими Дух». Зато пажњи читаочеовој предлажемо беседу Блаженог Теодорита Кирског  о тој теми. Као што ће се видети, овај учитељ говори о подвижницима који су љубав стекли. Да знамо и да се по томе равнамо. Далеко смо од идеала, али морамо да му стремимо, молећи се Господу да уклони наше недостатке. (В.Д.)

Детаљније...
 
Још...
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа > Крај >>

Резултати 211 - 315 of 899
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 139 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.